Kolegyně, kolegové

Kolegyně, kolegové, ale i řadoví občané města,
úhyn ryb na duchcovské Barborě monitorujeme a pravidelně mrtvé ryby likvidujeme. 
Není tedy třeba dále hlásit úhyn ať už na město, nebo na městskou policii. Zaměstnanci obou institucí stejně volají nám a věc si řešíme my rybáři.
Jen krátce k pravděpodobné příčině úhynu - jde o každoroční záležitost, v některých letech masivnější, v jiných zase střídmější. Největší vliv na jarní úhyn má fyzická kondice ryb před zimou, průběh zimy, vliv predátorů a spousta dalších faktorů. Letošní rok se toho sešlo více a ryby padají o něco málo víc, než předchozí roky.
Nejzásadnější příčinou je predační tlak ze strany kormoránů velkých, kteří se na Barborě každý rok ve větších počtech krmí a větší ryby rozhání, nebo zevně poškodí. Takto vystresovaná ryba brzy na jaře zaplísní a při oteplení vody rychle ztrácí vitalitu a následně hyne. Dalším nepříznivým faktorem letošní zimy byl silný mráz, který pokryl hladinu ledem a na delší dobu uzavřel hladinu. Pro občany města radostná událost, pro ryby další nepříznivá zkutečnost, která je donutila z důvodu bruslení a pohybu na ledu opustit svoje zimoviště a dál ztrácet energii potřebnou k přežití.
Takže opravdu nejde o žádnou otravu a nic podobného, v případe pocitu nutnosti oznámení hlaste úhyn přímo nám rybářům.
Díky za pochopení a zároveň díky i těm, kteří mi nastalou situaci již hlásili.
Petr Rulf, hospodář MO Duchcov

  

Úřední hodiny

LEDEN AŽ BŘEZEN
Pondělí a Středa
15:00 - 17:30 hod.

DUBEN AŽ PROSINEC
Pondělí
15:30 - 17:00 hod.